Een groot aantal scholen in West-Brabant draagt het Brabants VerkeersveiligheidsLabel.
Het Brabants VerkeersveiligheidsLabel biedt scholen de helpende hand voor structurele verkeerseducatie, gericht op de praktijk van alle dag. We zetten hier een aantal scholen in het zonnetje.

Basisschool de Neerhof in Zevenbergen
Aan het woord is Suzette Gijzen. Samen met drie andere ouders en een leerkracht vormt zij de werkgroep Verkeerseducatie op basisschool de Neerhof in Zevenbergen. Zij zorgen ervoor dat hun school het BVL-label uitdraagt. Het label toont aan dat een school zich structureel inzet voor verkeerseducatie en verkeersveiligheid rond de school. “Deelname aan het label is niet zomaar iets! We zetten er ons flink voor in. Naast de reguliere verkeerslessen in de klas, leren we de kinderen van onze school veilig in het verkeer op weg te zijn”, aldus Suzette.

Gevaar van de dode hoek
Voor dit schooljaar heeft de werkgroep een activiteitenkalender gemaakt. “Zo zorgen we voor leuke acties voor alle groepen gedurende het schooljaar. Kleuters leg je natuurlijk wat anders uit over verkeer dan kinderen van groep acht. Daarom zijn er projecten per groep. Ook zijn er voor alle groepen ‘themaweken’. Kleuters krijgen, met behulp van Nijntje, uitleg over oversteken. De kinderen in groep 8 leren het ‘gevaar van de dode hoek’. Maar daar maken de leerlingen vanaf groep 6 ook al kennis mee. Zo leren zij hoe ze zich veilig in het verkeer bewegen. Met het oog op de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, is er ook het project Van acht naar één”. Hierbij oefenen we om ook wat verder, buiten het dorp, te fietsen.

Verlichtingsproject
Een voorbeeld van een project dat schoolbreed is opgezet, is het ‘Verlichtingsproject’. Hierin maken we de leerlingen bewust dat je zelf je licht aan moet zetten en je zo zelf zorgt dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Ook worden de fietsen gecontroleerd op verlichting. Doet het licht op je fiets het goed, dan krijg je een ‘OK-sticker’. Zo niet, dan krijgt de leerling een kaartje mee naar huis.

Veilig Verkeer Nederland
We zijn blij dat onze activiteiten ondersteund worden door de ANWB en Veilig Verkeer Nederland. Zij zorgen voor leuke gadgets, stickers en posters om thema’s rond verkeersveiligheid onder de aandacht te brengen. Dit helpt ons ook om de ouders te betrekken bij dit onderwerp.

 

Share This